Kategória : Gyülekezeti hírek

 

Rendkívüli időknek nevezte Nagy György lelkipásztor a mostani időket, amikor a Mátészalka Kertvárosi Református Egyház hálaadó alkalmán a város és az egyház ismert vezetői és képviselői, valamint népes ünneplő közösség jelenlétében bemutatta az Égigérő közösségi ház tervét. „Jóindulatot találtunk. Az ország vezetői, a Regionális Fejlesztési Ügynökség támogatásra méltónak találták terveinket, így lerakhatjuk egy új közösségi ház alapjait. Nem volt ez mindig így. A Világháborút követően a város nyugati, Újtelep elnevezésű részébe hadiözvegyeket telepítettek, sorra nyitották a beköltözők számára az új  utcákat. Az egyháznak ekkor  saját iskolája volt. Majd egy olyan korszak következett, amikor iskoláját elvették, s templomot nem lehetett építeni, noha igény mutatkozott rá. Géczi Tihamér lelkipásztor és az akkori gondnok megvásárolt egy telket, s odaajándékozta az egyháznak. Gaál esperes úr idején egy konferenciatermet húztak fel, amelyben lelkészértekezleteket tartottak hosszú évekig. A rendszerváltást követően imaháznak átnevezett, mintegy 80 négyzetméteres épületet mára a közösség kinőtte, komoly funkcióbővítésre szorult. Figyelve a lehetőségeket, Végh József építészmérnök tervei alapján az Észak Alföldi Regionális Operatív Program „Régiós civil szervezetek infrastrukturális feltételeinek fejlesztése” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében  elnyerve, a közbeszerzést követően szeptember közepén kezdődhet meg az építkezés.

 

Az új épületben helyet kap a nyugdíjas klub, a 40 fős énekkar, a nevelőszülők klubja, az ifjúsági alkalmak, a Testi-lelki egészség nap, gyermekfoglalkoztatók és kulturális rendezvények. A programok összeállításánál, kiválasztásánál a közösség adta lehetőségeket, igényeket vettük figyelembe és a megkezdett úton kívánunk tovább haladni. A program lehetőséget biztosít ugyanakkor egy, a munka világába visszatérni kívánó kismama elhelyezkedésére is.

A közel 55 millió forintból megvalósuló terveket 48 millió forinttal a Regionális Fejlesztési Ügynökség támogatja 88 %-os támogatási intenzitással, a fennmaradó részt a Tiszántúli Egyházkerület és a Kertvárosi Gyülekezet adományaival kívánják megvalósítani. Végül a névválasztásra is kitérve Nagy György lelkipásztor elmondta: három dolog is ihlette névadókat: az Égigérő  fű című film Poldi bácsija, aki idős korára célt és értelmet talált egy szeretetteljes közösség által, másrészt a magyar népmesékből ismert Égigérő paszuly, amelyben az ifjú boldogulást, társat talál s célba ér élete. Végezetül pedig a Bibliában található Égigérő létra történetét mondta el, amely által égigérő kapcsolat jött létre Jákób és a Mindenható között. Reménység szerint a  jövő júniusra megépülő közösségi ház időseknek és fiataloknak egyaránt építő és valóban „égigérő kapcsolatok” színhelye lesz. „Közösséget építünk, nem csupán közösségi házat.” –zárta beszámolóját a gyülekezet lelkipásztora.


A közösség életéről  és a fejlesztésekről bővebb információt a http://www.refkertvaros.hu/ oldalon olvashatnak.

 Közzétéve : 2012. augusztus 28. kedd

Egy válasz to “Egy közösség, amely jóindulatot talált…”
Read them below or add one

  1. Erdei Lászlóné says :

    Hálát adok Istennek,hogy irántunk való szeretetéből épít és épül gyülekezetünk.A kiscsoportok is áldottan működnek,együtt növekedünk az Úrban.Ez engem is aktív közösségi életre indít.Isten áldása legyen elöljáróink és családjaik életén,és egész gyülekezetünkön.Nagy az Ő szeretete irántunk,az Úr hűsége örökké tart.Dicsérjétek az Urat!Zsolt117,2.

Mit gondolsz erről? Oszd meg a többiekkel!

Az e-mail címedet titkosan kezeljük. A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.